Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat vineri, la Sibiu, că este nevoie de întreruperea cercului vicios dintre bănci şi state prin întărirea pactului de stabilitate şi aplicarea aceloraşi reguli şi în sistemul bancar.
"E nevoie să se întrerupă această corelaţie, acest cerc vicios între bănci şi state, în primul rând prin întărirea pactului de stabilitate, de aceea a apărut şi austeritatea. Iar, pe de altă parte, prin aplicarea aceloraşi reguli şi în sistemul bancar", a spus Mugur Isărescu.
Acesta susţine că fragmentarea pieţelor s-a făcut pe baza crizei din domeniul financiar european, referindu-se la titlurile de stat.
"În consecinţă, arhitectura iniţială a uniunii monetare europene s-a dovedit a fi insuficientă. Ne trebuie ceva. Nu au funcţionat (...) regulile fiscale, au fost încălcate chiar de ţările mari. Integrarea financiară s-a produs de facto, dar au rămas diferenţieri de la ţară la ţară, diferenţieri pe care băncile le-au speculat. Şi în consecinţă, pe acest fundal a apărut şi un necaz foarte proeminent în cazul Greciei, acum s-a conturat şi în cazul Italiei, Spaniei, o combinaţie negativă între bănci şi stat", a explicat guvernatorul BNR.
În acest context, Mugur Isărescu a declarat că el nu mai crede în autoreglarea sistemului privat.
"Sectorul privat se autoreglează. Păi criza asta ne-a arătat că ea a izbucnit nu din sectorul guvernamental, ci din sectorul privat, pentru că sectorul privat, mai ales sectorul financiar privat are această tendinţă de over shooting, creşte prea mult, (...) această paradigmă nu mai este adevărată, cel puţin eu nu mai cred în ea. Se poate autoregla şi se reglează sectorul privat singur, dar cu costuri enorme sau exportând probleme", a adăugat guvernatorul BNR.
Sursa: Agerpres