Vasile Botnaru: Bine v-am găsit, doamnelor și domnilor. La microfon e Vasile Botnaru, autorul și prezentatorul emisiunii Punct și de la capăt. Astăzi, am să vă las în compania colegului meu de la Praga Lucian Ștefănescu, cel care își probează în fiecare zi de luni pasiunea pentru cultura muzicală contemporană, pe care o așează ca un colecționar împătimit în Dicționarul său de sunete. Deci emisiunea de astăzi este un fel de supliment duminical dedicat unui personaj deosebit. De ce? O să aflați chiar de la Lucian Ștefănescu.
Pianistul de jazz și compozitorul Mișa Alperin s-a născut la Kamenez Podolsky, Ucraina, în 1956. A trăit și a studiat în Republica Moldova și în Rusia.
Din 1993 este profesor asociat la Academia Norvegiană de Muzică, unde predă pian, compoziție și improvizație.
Este fondatorul celebrei trupe The Moscow Art Trio, care practică o fuziune între folclor, muzica clasică și jazz.
Recent, Mișa Alperin a cântat la festivalul Jazz In Curch organizat la București de asociația Jazz.ro, și găzduit de Biserica Luterană din același oraș.
Diversitate, avangardă, poezie și jazz (în era sovietică și după) sînt principalele teme ale interviului pe care Mișa Alperin l-a Europei Libere.
Europa Liberă: Sînteți născut în Ucraina, ați trăit în Moldova, ați studiat la Chișinău și Moscova, acum trăiți și munciți în Norvegia. Se reflectă această „expediție” în muzica dumneaoastră?
Mișa Alperin: „Da, cred că da, e ceva foarte natural pentru artiști. Din experiența mea ca artist pot să spun că am fost întotdeauna inspirat de locurile unde am trăit, am fost întotdeauna inspirat de cultura care mă înconjoară. Deseori însă asta se întîmplă în mod inconștient, nu e vorba de o decizie, ci de sensibilitatea artistului. Pot să spun că am fost foarte sensibil, și în