Acest tip de promovare reprezintă varianta digitală a advertorialului, însă graniţa dintre conţinutul editorial şi cel publicitar devine din ce în ce mai fină
Dezvoltarea tehnologiei şi ineficienţa bannerelor publicitare sunt principalele premise pentru avântul acestui fenomen
În această etapă caracterizată de căutarea unor noi paradigme în publicitate, native advertisingul pare să câştige din ce în ce mai mult teren. Publicitatea naturală sau nativă este noul advertorial. Sau mai bine spus, acest tip de publicitate reprezintă versiunea digitală, îmbunătăţită a unei practici desuete, născută încă din epoca maşinilor de scris şi a primelor tiparniţe.
Oricine are experienţă în industria media, este familiar cu eternul conflict dintre departamentul editorial şi cel de vânzări, care vrea mereu ca reclamele să apară lângă articole pentru a le încadra într-un context potrivit, scrie editorialistul Frédéric Filloux, din cadrul Monday Note.
Dacă în cazul publicaţiilor tipărite, în special în cazul ziarelor, acest tip de publicitate este deliminat de conţinutul editorial, atunci când vine vorba de reviste, mai ales în paginile de lifestyle, informaţia este în aşa măsură concepută încât să se potrivească cu reclamele.
O blogosferă extinsă
Dezvoltarea tehnologiei şi consolidarea mediului digital reprezintă principala premisă pentru avântul acestui fenomen. În prezent, trusturile de presă legendare precum Atlantic Media, Forbes, Washinghton Post se numără printre promotorii acestui şablon publicitar. Forbes chiar a devenit simbolul publicităţii naturale, asumându-şi complet această metodă de promovare.
Cu toate acestea, publicitatea nativă este adiacentă unei alte strategii care începe să se contureze în media: colaboratori externi (în număr cât mai mare şi majoritatea neplătiţi) au redus dimensunile redacţiilor, fiind