Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Sibex (AGEA), programată pentru 17-18 mai, în care acţionarii ar fi trebuit să discute problema majorării capitalului social al bursei de la Sibiu în vederea participării la constituirea unei contrapărţi centrale (CCP) în România, nu s-a ţinut nici la a doua convocare, din lipsă de cvorum, după ce, la prima convocare au fost prezenţi acţionari reprezentând 29,8% din totalul drepturilor de vot, insuficient pentru desfăşurarea şedinţei.
La a doua convocare au fost prezenţi acţionari care deţin 29,7% din capitalul social al Sibex, cvorumul necesar fiind de 50%.
Potrivit ordinii de zi a AGEA, la propunerea conducerii bursei sibiene, suma cu care ar fi trebuit să fie majorat capitalul social al Sibex era cuprinsă între 17,9 milioane lei şi 36,3 milioane lei, majorarea urmând să se facă prin emiterea unor acţiuni cu valoare nominală de 1 leu/unitate.
Contrapartea Centrală este o instituţie cerută la nivel european pentru decontarea derivatelor, instituţie care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei, controlând riscul dintr-o piaţă şi eliminând riscul de contraparte.
Din septembrie 2013, regulamentele europene impun ca decontarea derivatelor să aibă loc prin Contrapărţi Centrale autorizate, ce necesită un capital minim de 7,5 milioane de euro.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Sibex au demarat proiectul pentru înfiinţarea unei CCP locale, însă se pare că fiecare discută şi planuri alternative, cu instituţii străine.
Până în prezet, proiectul pentru înfiinţarea CCP-ului a fost încetinit de problemele din interiorul Bursei de Valori Bucureşti, în special de demiterea directorului general Victor Cionga, disensiunile dintre acţionari, sau nemulţumi