În timp ce guvernanţii discută despre salvarea agriculturii, România se clasează pe primele locuri în ceea ce priveşte importurile de produse agroalimentare. Alături de Rusia, Serbia şi Macedonia, ţara noastră se numără printre principalii clienţi ai producătorilor de căpşuni din Turcia. Sursa: Hepta
În oraşul Sultanhisar (Aydin), trăiesc 6.000 de persoane. Anual, aici se produc 25.000 de tone de căpşuni, potrivit şefului asociaţiei producătorilor locali, Deniz Tarhan, citat de agenţia de presă Anadolu. Cea mai mare parte a recoltei, circa 70%, este exportată. Principalii clienţi sunt Rusia, Serbia, Macedonia, România şi Ucraina.
România nu este pe primele locuri la importurile din Turcia doar în ceea ce priveşte căpşunile. Roşiile turceşti au invadat pieţele locale de ani buni, iar de ceva timp se importă chiar şi verdeaţa de pus în ciorbă, cum este cazul pătrunjelului.
Liber la importuri
În luna martie, România renuntat la controalele amănunţite asupra importurilor de legume şi fructe din Turcia in luna martie. În schimb, partea română a solicitat părţii turce aceeaşi atitudine în privinţa exporturilor de animale vii şi ridicarea interdicţiei pentru tranzitul rutier de ovine destinate ţărilor arabe, din România, prin Turcia.
În luna noiembrie a anului 2012, s-a dispus ca echipele mixte ale ANSVSA şi MADR să intensifice verificările la toate transporturile provenind din Turcia, atât la produsele de origine vegetală, cât şi la cele de origine animală, în scopul protejării consumatorilor români dar şi europeni, sub aspectul siguranţei alimentelor. Această măsură a fost luată ca urmare a descoperirii depăşirii limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru 120 tone grapefruit, în urma controalelor de rutină efectuate de echipele mixte ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor(AN