Curtea Constituţională a adoptat o noua hotarire de invalidare a deciziei votate de liberal-democraţi şi comunişti la începutul lunii mai, prin care Corneliu Gurin, proaspatul procuror general fusese revocat din functie pe motive dezavuyata astazi de inalta curte. In consecinta Gurin urmeaza sa revina in fotoliul de procuror genral Liliana Barbăroşie are amănunte:
Magistraţii au ajuns la concluzia ca Gurin a fost numit în funcţia de Procuror General absolut legal, dar revocarea sa de către parlament a fost neconforma Constitutiei.
Ei consideră că Parlamentul nu avea dreptul să revină la un vot deja consumat, doar pe motivul că cineva dintre deputaţi ar fi negat, post factum, că a ridicat mâna în cadrul acelui vot.
Este ca şi cum ai investi un guvern, iar ulterior l-ai revoca pentru că o parte din votanţi ar spune că în realitate nu a votat, este comparaţia utilizată la un moment dat de preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, în timpul examinării sesizării.
Prin verdictul de astăzi, Curtea a invalidat o a doua decizie luată de parlament pe data de 3 mai cu voturile liberal-democraţilor şi comuniştilor, după ce primii încercaseră fără succes refacerea unei alianţe proeuropene.
Sâmbătă, magistraţii invalidaseră şi propunerea liberal-democraţilor de a-l împuternici, suplimentar, pe premierul interimar, Iurie Leancă, cu dreptul de a numi şi demite miniştri.
Marți, instanţa constituţională va examina şi constituţionalitatea instituirii funcţiei de speaker interimar care permisese continuarea activităţii parlamentului după demiterea preşedintelui de legislativ, democratului Marian Lupu.
Şi dacă în privinţa deciziei de luni şi de săptămâna trecută lucrurile sunt limpezi în ceea ce priveşte consecinţele juridice, prima invalidând câteva demisii în rândul unor