Scris de Andreea Pintea - Cel mai probabil, Aradul va face parte dintr-o regiune în care Timişul are toate şansele să fie capitală.
ARAD. Proiectul oficial privind regionalizarea României a ajuns pe masa guvernanţilor şi urmează să fie dezbătut şi analizat înainte de aprobare. Dacă în linii mari regiunile propuse se menţin pe actualele regiuni de dezvoltare, în cazul Aradului a survenit o modificare. Regiunii de Vest i-a fost schimbat numele, aşa că Aradul va putea face parte din Regiunea Banat-Vest. Explicaţia celor de la Consiliului Consultativ pentru Regionalizare CONREG a fost că o parte semnificativă din populaţie consideră artificiale regiunile cu actualele lor denumiri şi, ca atare, s-a propus schimbarea denumirii în cazul unora. Cei de la CONREG apreciază, însă, că „o implicare directă a reprezentanţilor regionali, după stabilirea regiunilor, în alegerea denumirii lor, ar putea fi o soluţie”.
În ceea ce priveşte strict regiunea din care va face parte Aradul, documentaţia dă toate indiciile că Timişul ar putea fi judeţul care să dea şi capitala regiunii. „În Vest, Timiș este centrul de atracție de maximă forță pentru Arad, Caraș-Severin și Hunedoara”, se punctează în raport.
Un alt argument care ar putea cântări greu în favoarea timişorenilor este faptul că, potrivit aceluiaşi studiu, din punct de vedere al dezvoltării sociale, Timişul este singurul judeţ din regiune care figurează ca fiind dezvoltat, în timp ce Aradul şi şi Hunedoara sunt mediu-superior dezvoltate, iar Caraş-Severinul este doar mediu dezvoltat.
În ceea ce priveşte repartizarea populaţiei între cele opt regiuni actuale de dezvoltare economică, Vestul este pe ultimul loc. Cu 1,73 milioane locuitori, Regiunea de Vest este cea mai slab populată dintre cele opt, în timp ce Regiunea Nord-Est conduce detaşat cu 3,149 milioane locuitori.Mega-dezbatere pe regionalizare