Fostul dictator Nicolae Ceausescu declara, in anii '80, ca daca in tarile in curs de dezvoltare s-ar institui capitalismul, s-ar ajunge foarte repede la saracie si ca tarile bogate, puternic industrializate, le-ar subjuga, accentuand astfel discrepantele dintre bogati si saraci. La un sfert de secol distanta de la controversatul discurs cu "plopul, perele, rachita si micsunelele", realitatea vine, din pacate, sa ii dea dreptate.
Ultimele date ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica remarca faptul ca inegalitatea in ceea ce priveste veniturile in randul locuitorilor din tarile ce fac parte din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) s-a accentuat mai mult in ultimii trei ani decat in ultimii 12 ani.
Potrivit raportului pe care il puteti citi aici, numarul celor saraci a crescut de la debutul crizei in toate tarile studiate, iar pe ansamblu, gospodariile sarace au avut mai mult de pierdut de pe urma crizei decat cele bogate.
“Diferentele de venit in statele OECD au fost mult mai vizibile in perioada 2008-2010, comparativ cu perioada cuprinsa intre 1996 si 2008”, se afirma in studiu.
Cum a evoluat saracia
In perioada studiata, saracia medie a crescut de la 13% la 14% in randul copiilor, de la 12% la 14% intre tineri, dar a scazut de la 15% la 12% in randul celor in varsta. Tendinta releva ca pensionarii nu mai reprezinta singura categorie defavorizata, locul lor fiind luat de copii si tineri.
Cu 30 de ani in urma, intr-un discurs pe care il puteti urmari in clipul de mai jos, Ceausescu avertiza ca intrarea tarilor in curs de dezvoltare, printre care si Romania, sub umbrela capitalismului va aduce o accentuare a diferentei dintre tarile bogate si cele sarace.
Un alt studiu, realizat anul trecut Emmanuel Saez, economist la University of California,