Ministerul de Externe cunoştea încă din iunie 2012 despre automobilele înregistrate pe numele Ambasadei Republicii Moldova în Rusia. Odată cu difuzarea informaţiilor în presă, a fost creată o comisie de lucru pentru verificarea corectitudinii atribuirii plăcuţelor speciale.
Ministerul a reacţionat la acest subiect în luna iunie a anului trecut, în urma unui raport al Curţii de Conturi. Potrivit reprezentantului Direcţiei Servicii pentru Corpul Diplomatic, Mihai Căpăţînă, până în prezent s-au întreprins mai multe acţiuni de elucidare a acestui caz, însă ele nu au fost făcute publice din cauza confidenţialităţii informaţiilor.
„Ministerul a reacţionat prompt şi nu în urma apariţiei informaţiilor în presă, dar a raportului Curţii de Conturi. Nu noi am stabilit confidenţialitatea datelor, ci organele abilitate”, a explicat Mihai Căpăţînă.
Încă în iunie 2012, Ministerul a solicitat explicaţii de la Ambasada Moldovei, iar misiunea a raportat despre autoturismele ce nu-i aparţin. Ulterior, Chişinăul a expediat misiunii diplomatice o scrisoare în care erau prezentate explicaţii privind raportul de audit al Curţii de Conturi şi a solicitat ca aceste automobile să fie scoase de sub evidenţă. De asemenea, materiale privind raportul de audit au fost transmite Procuraturii Generale. Până în prezent, PG nu a emis niciun răspuns, susţine Căpăţînă.
În decembrie 2012, Ambasada a anunţat că de la evidenţă au fost scoase 15 autoturisme. Odată cu numirea noului ambasador Andrei Galbur, MAEIE a mai transmis o solicitare de evaluare a autoturismelor, cu indicaţia ca, în termen de şapte zile, toate maşinile ce nu aparţin misiunii şi colaboratorilor acesteia să fie radiate de la evidenţă. Deşi Ministerul a solicitat informaţii privind maşinile înregistrate, până astăzi Ambasada nu a emis niciun răspuns.
Odată cu apariţia informaţiilor în presă, a fost creată o