Preţul aurului a scăzut cu 20% de la începutul anului, apropiindu-se de nivelul de 1.350 dolari/uncie
Mai mulţi analişti anticipează pentru următorii ani repere de tranzacţionare apropiate de 1.000
Jim Rogers: "Cine ştie cât de jos poate ajunge aurul?! Dar dacă se întâmplă, cumpără tot aurul pe care îl poţi găsi!"
Preţul aurului a scăzut vineri cu 2,06%, cotaţia contractelor futures cu scadenţa iunie 2013 de la Comex ajungând la nivelul de 1.358,30 dolari/uncie, potrivit portalului Yahoo Finance, cu 20% mai puţin de la începutul anului şi cu aproape 30% sub maximul istoric din zona de 1.900 dolari/uncie consemnat în august-septembrie 2011. Spre deosebire de entuziasmul de atunci, acum puţini investitori mai văd aurul la fel de strălucitor.
"Dacă ne uităm la aur prin comparaţie cu dolarul, a fost o investiţie groaznică în ultimele 18 luni şi este probabil să continue să fie o investiţie foarte rea şi de-acum înainte", a declarat pentru CNBC Dennis Gartman, investitor cu experienţă în pieţele de mărfuri şi autor al unui newsletter financiar. El anticipează scăderi de 150-200 dolari/uncie pentru următorul an sau chiar doi ani, mai ales dacă autorităţile de politică monetară vor reduce cantitatea de rezerve din sistem.
Un raport recent al băncii elveţiene de investiţii Credit Suisse citat de Bloomberg fixează o ţintă de 1.100 dolari/uncie pe termen de un an şi repere de tranzacţionare sub 1.000 dolari/uncie în cinci ani. "Aurul va fi zdrobit!", spune Ric Deverell, head of commodities research în cadrul băncii, autorul raportului. Argumentul îl constituie faptul că nu se vor face la fel de multe achiziţii de aur cu scopul prezervării capitalului şi de teama unei inflaţii mari. Proiecţia Credit Suisse nu este singulară; un raport recent al Deutsche Bank preconiza pentru aur un nivel de 1.050 dolari/uncie.
Primele scăderi ar