Direcţia de Sănătate Publică doreşte iniţierea a două noi programe de screening la nivelul judeţului, pentru prevenţia retinopatiei de prematuritate şi a displaziei de şold la copiii mici.
Afecţiunile de care pot suferi născuţii prematur sau copiii foarte mici, ca retinopatia de prematuritate sau displazia de şold, ar putea fi depistate mult mai devreme chiar la nivelul judeţului, crescând astfel şansele de recuperare ale micuţilor.
„Avem posibilitatea iniţierii unor astfel de sub-programe de screening în cadrul programului mare de Mamă şi copil. Am luat deja legătura cu medicii şi cred că vom putea avansa acest proiect. Din păcate, pentru prevenţia retinopatiei de prematuritate nu am primit acordul medicului de la Spitalul Municipal Caracal de a intra în program, deşi părerea conducerii spitalului a fost alta. La Slatina, în schimb, am găsit toată deschiderea la medicul şef de secţie”, a declarat medicul Ramona Lesnic, şef Departamentul Programe din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică.
Ideea programului a venit şi în urma unui eşec înregistrat în cazul unei micuţe din judeţ, care suferă de această afecţiune, şi pentru care comisia naţională de expertiză a hotărât că nu se mai poate face nimic pentru recuperarea vederii, nici măcar în străinătate. Cât despre diagnosticarea displaziei de şold, prin programul propus s-ar putea obţine stagii pentru micro-specializări ale medicilor neo-natologi, pediatri sau radiologi, astfel încât micuţii să fie evaluaţi, printr-o ecografie, până la ieşirea din maternitate sau în primele luni de viaţă, când displazia de şold se recuperează mult mai uşor şi, în cele mai multe cazuri, nu necesită intervenţii chirurgicale.