Scoţia s-ar putea confrunta o criză bancară similară celei din Cipru, în cazul şi-ar dobândi independenţa, având în vedere că sectorul financiar al ţării este foarte mare, comparativ cu dimensiunea economiei, potrivit unui raport al guvernului Marii Britanii, citat de CNBC.
"O Scoţie independentă ar avea un sector bancar excepţional de mare faţă de economia ţării, activele bancare, care reprezintă peste 1.250% din PIB-ul său, făcând-o vulnerabilă la şocuri financiare şi la volatilitatea din sector", se precizează în document.
În cazul Islandei, activele bancare reprezentau 880% din PIB, iar în cel al Ciprului, 700% din PIB, arată raportul. "Experienţa crizelor financiare arată că ţările cu sectoare bancare mari, relativ la dimensiunea economiei, sunt semnificativ mai vulnerabile (n.r. decât cele cu sectoare bancare mai mici comparativ cu PIB)", subliniază autorităţile britanice.
Raportul este a treia analiză prin care guvernul de la Londra încearcă să influenţeze rezultatul referendumului pentru independenţa Scoţiei, programat să aibă loc în luna septembrie a anului viitor.
Activele bancare din Marea Britanie reprezintă 492% din PIB, un nivel ridicat, faţă de cel din alte state europene, însă reprezentanţii Trezoreriei ţării au declarat că criza financiară din anul 2008 a demonstrat că aceasta are capacitatea să adminis-treze astfel de riscuri.
Acest lucru nu se poate spune, însă, despre Scoţia, în cazul în care aceasta ar deveni independentă, iar băncile sale ar avea nevoie să fie salvate, notează raportul, care face o paralelă între situaţia Ciprului şi cea a Scoţiei. Asemeni sectorului bancar din statul insular, şi cel scoţian este dominat de două instituţii de credit, Bank of Scotland şi Royal Bank of Scotland.
Documentul susţine că o Scoţie independentă nu ar putea să beneficieze de experienţa şi credibilitatea Marii Britanii