Conflictul de muncă de la Poşta Română, care mocnea de luni bune, dacă nu de ani, a răbufnit zilele trecute, ducând la o serie de “ultimatumuri” şi “somaţii” ale guvernanţilor la adresa greviştilor de la Poştă. Cu această ocazie premierul Victor Ponta a sugerat că, dacă vor mai fi blocaje generate de eventuale greve ale lucrătorilor poştali, ar putea lua în calcul plata tuturor pensiilor prin sistemul bancar. Transferul ar fi un cadou nesperat pentru mediul bancar, ţinând cont de sumele mari vehiculate, şi comisioanele aferente.
O miză uriaşă
Conflictul de muncă de la Poştă, care a luat amploare în ultimele zile, şi posibilitatea întârzierii plăţii pensiilor prin extinderea protestelor la mai multe oficii poştale din ţară au dus la o serie de declaraţii virulente din partea reprezentanţilor Guvernului, care ştiau însă de luni bune de criza din sistemul poştal.
Situaţia a fost considerată de premierul Victor Ponta“inacceptabilă şi inadmisibilă”, prim ministrul avertizându-I pe grevişti că Guvernul are la îndemână inclusiv varianta plăţii tuturor pensiilor prin carduri bancare ceea ce ar duce la înjumătăţirea personalului Poştei Române.
“Noi am preluat Poşta Română nu doar în faliment, ci şi cu uriaşe fraude. Încercăm să salvăm Poşta Română cu o privatizare de succes. Dar să nu dai pensiile oamenilor e inadmisibil şi inacceptabil. Poşta Română mai trăieşte în primul rând pentru că noi punem pensiile prin poştă. Altfel, le punem pe card. Există soluţii. Eu nu vreau să mă gândesc la alte soluţii pentru că asta înseamnă că jumătate din personal pleacă acasă. Ar fi grav pentru Poşta Română. Pentru pensionari, nu”,a declarat Victor Ponta.
În prezent 3,7 milioane de români îşi primesc pensia prin Poşta Română. Tocmai de aceea, în actualul context economic, transferul plăţii tuturor pensiilor în sistemul bancar ar reprezenta u