El este adresat procurorilor, avocaţilor şi persoanelor care au avut parte de rele tratamente.
Ghidul oferă informaţii victimelor despre drepturile lor, oferind situţii posibile în care pot avea loc acţiuni de tortură şi traseul legal pe care trebuie să îl urmeze avocatul. Amintind de dosarele din 7 aprilie 2009 experţii au atras atenţia că în cazurile de tortură multe dintre plângeri rămân neexaminate sau nu sunt soluţionate la nivel naţional şi victele aleg să-şi caute dreptate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Detalii de la Tamara Grejdeanu.
După ce au lucrat timp de un an la patru cazuri de tortură, experţii Amnesty International împreună cu avocaţii şi procurorii care au examinat dosarele au sintetizat principalii factori ce favorizează perpetuarea torturii. Recomandările autorilor se referă la investigarea promptă a plângerilor, la colectarea de probe în timpul procesului de urmărire penală dar şi la modul în care trebuie să fie tratate şi protejate victimele, spune Igor Stoica, coordonator de program:
„În mare parte toţi au căzut de acord referitor la elementele principale, că lucrul trebuie optimizat, că cererile trebuie examinate cât mai prompt şi rapid şi eficient. Adică acest fenomen al torturii urmează a fi oricum exterminat din Moldova fiindcă au trecut deja atâţia ani, patru ani după 7 aprilie şi trebuie să avem ceva rezultate pozitive.”
Recomandările incluse în ghid se referă la necesitatea unor modificări legislative care să nu permită interpretări în defavoarea victimei. Co-autoarea ghidului, avocata Veronica Mihailov-Moraru spune că este necesar ca oamenii să ştie ce îşi pot permite poliţiştii în timpul reţinerii şi care sunt acţiunile de tortură:
„În acest ghid noi venim cu recomandări atât pentru neprofesionişti cât şi pentru profesionişti. Noi am realizat că majoritatea