Medicii de familie riscă să rămână fără banii pe care îi încasează pentru vaccinări, dacă nu vor opera datele în Registrul Naţional Electronic de Vaccinări, obligaţie pe care o au din 2011.
Ministerul Sănătăţii a instituit în toamna anului 2011 obligativitatea completării datelor tuturor copiilor vaccinaţi în Registrul Naţional Electronic de Vaccinări, chiar retroactiv, începând cu 2007, iar din acest an medicii de familie care fac vaccinările din programul naţional de imunizări, dar nu operează în sistem, nu-şi vor mai primi banii de la CJAS. Normele privind programele naţionale de sănătate pentru 2013 prevăd că serviciile prestate de medicii vaccinatori trebuie avizate mai întâi de Direcţia de Sănătate Publică, înainte de a merge pentru decontare la Casa de Asigurări de Sănătate. DSP, pe de altă parte, nu poate da avizul decât dacă medicii înregistrează „corect şi la timp” datele în Registrul Electronic. Cât de corect, stabileşte chiar sistemul informatic, emiţând avertizări, iar cât de la timp e la fel de simplu de precizat. Pentru că, aşa cum rezultă din statistica DSP, din 220 de medici care vaccinează, doar 129 au şi completat în Registrul Electronic, dar corect şi la timp, doar 11. Acesta este şi motivul pentru care DSP organizează, mâine, o sesiune de lucru cu medicii vaccinatori, pentru a discuta despre toate disfuncţionalităţile apărute şi motivele care le-au generat.
Duble înregistrări on-line
Pentru că din 2011 prima înregistrare în programul informatic o face maternitatea (cele patru maternităţi din judeţ se achită bine de obligaţie), nou-născutul primind un cod unic de utilizator, medicii care au vrut să intre în legalitate nu au preluat, la următoarea vaccinare, acest cod, ci au „reuşit” duble înregistrări, folosind codul numeric personal. Acesta este motivul pentru care DSP va transmite, în şedinţa de mâine, că modul de op