Ministerul Muncii a prezentat vineri concluziile controlului desfăşurat la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, în perioada 15-16 mai 2013, în cazul situației create la Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap și semnalate de mass-media în această săptămână.
În urma verificărilor, reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice au identificat următoarele probleme cu privire la modul de organizare a activităţii de evaluare complexă, în vederea încadrării în grad şi tip de handicap la DGASPC Prahova:
1. Actuala componenta a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din județul Prahova a fost stabilită de Consiliul Judeţean Prahova, fără avizul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
2. Nu se respectă procedura de evaluare complexă conform legislaţiei în vigoare, în sensul că persoana adultă este evaluată de către membrii comisiei de evaluare și nu de către specialiștii serviciului de evaluare complexă, singura structură cu atribuţii în acest sens. Comisia de evaluare are rol administrativ şi încadrează în grad de handicap pe baza propunerilor serviciului de evaluare complexă, cuprinse în raportul de evaluare.
3. În cazul persoanelor nedeplasabile, angajaţii serviciului de evaluare complexă nu se deplasează la domiciliul persoanei, astfel că evaluarea se face doar în baza documentelor existente la dosar fără a se face o evaluare cuprinzatoare a nevoilor persoanei.
4. Nerespectarea prevederilor art. 87 alin 11 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap – persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu puteau urma programe de recupera