Cele două parcuri industriale din Braşov au dovedit că au o activitate rentabilă, iar Consiliul Judeţean merită să investească în continuare în ele.
De exemplu, „Metrom-ul” stă bine la capitolul venituri. Acestea au crescut cu aproximativ 17,44% faţă de realizările anului 2011 şi cu 8,87%, faţă de estimările făcute pentru 2012, taxele din chirii reprezentând cea mai mare pondere a veniturilor.
Profitul brut a fost de 247.673 de lei, iar după impozitare, parcul a rămas în cont cu peste 191.000 de lei, bani ce vor va fi repartizaţi la fondul de dezvoltare, respectiv pentru investiţiile ce se vor efectua anul acesta. Nivelul veniturilor a fost de 2,32 de milioane de lei, iar cheltuielile de 2,07 milioane de lei, fiind depăşite cu 2,94% faţă de prevederile bugetare pe anul trecut. Metromul intenţionează să investească anul acesta 407.500 de lei în principal în amenajarea infrastructurii rutiere din interiorul parcului şi a parcării, dar şi pentru modernizarea, reabilitarea termică şi recompartimentarea unor hale.
Una dintre investiţiile necesare ar fi montarea unui sistem de supraveghere video a întregului parc, în valoare de 65.000 de lei, ţinând cont că au existat numeroase reclamaţii cu privire la furturile de pe platformă. De asemenea, administratorii parcului și-au propus construcţia unui centru de afaceri, în fostul poligon, pentru care există deja proiect şi studiu de fezabilitate.
Pentru începerea lucrărilor ar fi necesare însă, 1,4 milioane de lei pentru amenajarea căilor de acces, construcţia unei hale de producţie şi a unui bloc de birouri, lucrări propuse a fi definitivate anul acesta.
Profit de cinci ori mai mare decât acum doi ani
Şi la Carfil situaţia financiară pe anul trecut este destul de bună. Parcul a avut în 2012 venituri de 1,8 milioane de lei, rezultând un profit net de 25.212 de lei. Conducerea parcului estimase