Scăderea densităţii minerale osoase se numeşte osteoporoză şi se determină cu ajutorul metodei DXA. Specialiştii ne explică în ce constă boala şi metodele prin care putem preveni apariţia ei.
Metodă nedureroasă, neinvazivă, precisă şi cu minimă iradiere, DXA se recomandă femeilor cu vârste peste 50 ani, bărbaţilor de peste 65 ani, persoanelor care au avut deja o fractură de fragilitate şi celor care au scăzut cu trei cm în înălţime.
Cine prezintă risc crescut
"Persoanele subponderale, cele cu osteoporoză secundară (tratament cu cortizon mai mult de trei luni consecutiv), cu poliartrită reumatoidă, hipertiroidism sau hiperparatiroidism, afecţiuni sistemice (gastrointestinale, hepatice, renale) ce determină o absorbţie deficitară a calciului sunt predispuse dezvoltării osteoporozei. De asemenea, fumătorii, persoanele care consumă frecvent alcool şi cele care primesc tratament cu medicamente care pot determina pierderea de substanţă minerală osoasă (heparină, medicaţie hipocolesterolemiantă sau anticonvulsivantă) prezintă un risc crescut. Din păcate, testarea este interzisă gravidelor", susţine dr. Roxana Tănăsache, medic specialist medicină nucleară şi osteodensitometrie DXA.
Dieta are rol decisiv
Diagnosticul precoce este printre cele mai importante metode pentru a reduce incidenţa apariţiei fracturilor. Deşi scăderea masei osoase este inerentă odată cu înaintarea în vârstă şi accentuată, mai ales la femei după instalarea menopauzei, alimentaţia şi stilul de viaţă pot încetini procesul. "Trebuie să consumaţi lapte şi iaurt degresate, peşte din conservă, cu tot cu oase, broccoli, salată verde şi soia. De asemenea, trebuie să limitaţi consumul de cofeină şi proteine şi să renunţaţi la fumat şi la consumul excesiv de alcool. Nu în ultimul rând, depresia trebuie tratată precoce pentru că sporeşte nive