Desi este un monument de arhitecturã de însemnãtate nationalã si una dintre cele mai vechi clãdiri industriale din Chisinãu, aceasta e lãsatã pradã uitãrii ca multe alte monumente de istorie si de culturã ale orasului.
Mai mult, în timp ce în documente este atestatã drept a doua fabricã de bere, unul dintre proprietarii acesteia, Ide Schpirt, o mentioneazã peste tot ca fiind prima fabricã de bere din Basarabia.
Vorbim despre complexul de clãdiri ale fostei Fabrici de bere „Bohemia”, istoria cãruia începe în vara anului 1859. În acel an, mama si sora arhitectului Alexandru Bernardazzi, Vilghelmina si Ecaterina-Matilda sosesc la Chisinãu, unde cumpãrã o casã de locuit si o curte cu suprafata de 600 stânjeni pãtrati, mãrginitã de strãzile Podoliei, strada Bucuresti de astãzi, si Mesceanskaia (în prezent, Sfatul Tãrii).
Conform testamentului lui Bernardazzi, din 1874, o parte a proprietãtii imobiliare cu fabrica de bere în trei niveluri, împreunã cu alte constructii, trece în proprietatea Ecaterinei-Matilda Tigler, nãscutã Bernardazzi, informeazã monumente.sit.md. Mai mult, se vehiculeazã cã la 27 mai 1897 a avut loc deschiderea fabricii de bere.
Totusi, în 1890 uzina falimenteazã si trece în proprietatea bãncii municipale, iar peste sapte ani este rãscumpãratã de cãtre Ide Schpirt, care a ridicat o casã deasupra unui beci din piatrã. Casa avea patru camere si o bucãtãrie, iar aceasta a servit drept bazã pentru viitoarea fabricã de bere. În 1898, Ivan Grubets, un cetãtean austriac, este listat ca manager si berar senior. Potrivit unor documente, compartimentul de fermentare era amplasat la subsol, iar terenul de sub clãdirea fabricii si curte avea 382 de metri pãtrati. În curte se aflau grajduri si un hambar de curãtare a sticlelor. Între anii 1908-1909, în cadrul fabricii lui Schpirt lucrau 18 oameni. Si, desi în documente este stipulatã drept a