Internaţional Science and Engineering Fair (Intel ISEF) a reunit 1600 de elevi din lumea întreagă, însă un român este marele câștigător al competiției.
Ionuţ Budişteanu, elev în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Oltchim din Râmnicu Vâlcea, este marele câştigător al celui mai mare concurs de ştiinţă şi inginerie din lume dedicat învăţământului preuniversitar, Intel ISEF - Internaţional Science and Engineering Fair. Competiţia s-a desfăşurat în Phonenix, Arizona, SUA, şi a reunit 1600 de participanţi din lumea întreagă, potrivit site-ului Intel.
Ionuţ Budiştean a obținut primul loc al competiției pentru crearea unui model viabil șI ieftin al unei mașini care se conduce singură, folosind inteligența artificială.
Ionuț a spus că invenția sa se adresează unei probleme globale majore. În 2004, accidentele de mașină au cauzat moartea a 2.5 milioane de persoane din lum,ea întreagă, iar 87% dintre accidente s-au întâmplat datorită unei erori de conducere. Cu un radar 3D și camere montate pe mașină, Ionuț a creat un model fezabil pentru o mașină autonomă, care poate detecta curbele, liniile separatoare ale drumului și obiectele din jur, evitând astfel coliziunile. Invenția să costă doar 4.000 de dolari. Românul a fost recompensat cu premiul Gordon E. Moore Awad, în valoare de 75.000 de dolari, denumit așa în onoarea unuia dintre co-fondatorii Intel.
Internaţional Science and Engineering Fair (Intel ISEF) a reunit 1600 de elevi din lumea întreagă, însă un român este marele câștigător al competiției.
Ionuţ Budişteanu, elev în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Oltchim din Râmnicu Vâlcea, este marele câştigător al celui mai mare concurs de ştiinţă şi inginerie din lume dedicat învăţământului preuniversitar, Intel ISEF - Internaţional Science and Engineering Fair. Competiţia s-a desfăşurat în Phonenix, Arizona, SUA, şi a reunit 1600 de partic