Potrivit unui proiect de lege, statul intenţionează să stimuleze natalitatea prin acordarea de beneficii părinţilor
Guvernanţii au realizat în al doisprezecelea ceas că natalitatea din România este în cădere liberă, iar sporul natural este, de câţiva ani buni, negativ, ceea ce înseamnă că se nasc mai puţini copii decât decesele înregistrate. Aşa că s-au gândit că este timpul să înceapă să stimuleze româncele să nască prunci, după ce, în ultimii ani, toate beneficiile care se acordau mămicilor au fost tăiate şi puse pe baza crizei economice, nefiind prioritare. Deşi bani pentru alte beneficii s-au găsit, pentru stimularea natalităţii nu. De curând, însă, cei care ne conduc, au conştientizat pericolul ca peste câţiva ani să nu mai avem tineri care să muncească şi să contribuie la bugetul de stat pentru a ne plăti pensiile. Nu că acum situaţia ar sta invers, având în vedere că populaţia activă este mai puţin numeroasă comparativ cu cei care primesc pensii de la stat.
Directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială (A.J.P.I.S.) din Constanţa, Marin Ţopai, spune că în judeţul Constanţa există 4.575 de beneficiari ai indemnizaţiei de creştere a copilului, dintre care aproape 500 sunt bărbaţi. În ceea ce priveşte stimulentul de inserţie al persoanelor care se reîntorc la muncă înainte de împlinirea vârstei de 2 ani a copilului, numărul lor este de 1.156, din care 487 sunt taţi.
În curând, mamele ar putea primi un ajutor de 500 de lei la fiecare naştere. Este suma pe care ar putea-o încasa dacă parlamentarii vor aproba proiectul legislativ iniţiat de opt deputaţi şi depus la începutul acestei luni la Senat. Iniţiatorii propun ca acest ajutor să se acorde o singură dată, la eliberarea certificatului de naştere al copilului. Suma ar urma să fie actualizată şi indexată anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de inflaţie. Cei opt parlamen