La o distanţă de peste patru ani de la momentul derulării programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, Ministerul Sănătăţii a prezentat o parte din rezultatele obţinute şi a anunţat că are în vedere iniţierea unui nou program de acest tip în perioada următoare. Pentru că acest program de analize naţionale a generat controverse extinse până azi, există, în sistemul medical, dubii legate de oportunitatea investiţiei de fonduri publice într-un nou program de acest fel.
Un nou program de analize în perioada următoare
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a reuşit să declanşeze un nou val de controverse mediatice după ce a declarat că Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, derulat în perioada 2007 - 2008 va fi reluat. Oficialul a spus, după ce a prezentat rezultatele programului din 2007 - 2008, că acesta va fi iniţiat într-o nouă formă, pentru că s-a dovedit că valoarea lui creşte în timp. Eugen Nicolăescu a adăugat că reluarea programului este cu atât mai importantă cu cât în anii 2007 - 2008 s-a întrerupt şi programul de bilanţ al cetăţenilor. Ministrul a mai spus că vrea să introducă şi o serie de programe de prevenţie secundară, centrate în special pe populaţia tânără, în acest sens fiind deja iniţiate discuţii.
Precedentul program a fost iniţiat în perioada fostului mandat al lui Eugen Nicolăescu, demarând în 1 iulie 2007. În cadrul acestui program, fiecare român a primit prin poştă un talon cu care trebuia să meargă la doctorul de familie pentru un consult şi analize ce erau realizate în luna de naştere a fiecăruia. Aproximativ 60% dintre cele 22.348.596 de persoane cărora le-au fost trimise taloane au mers la medic în cadrul acestui program, care s-a încheiat în decembrie 2008. Eugen Nicolăescu declara, în august 2008, că analiza programului naţional de evaluare a sănătăţii arată că