Vă mai aduceţi aminte de războiul din Atlanticul de Sud, dintre Argentina şi Anglia, care a durat două luni şi douăsprezece zile? Miza conflictului era arhipelagul Faikland, numit de argentinieni Malvinas, iar de francezi, Maluine. Pe 2 aprilie 1982, când a-nceput conflictul, bravii soldaţi argentinieni au fost înarmaţi cu foarte mult patriotism. Cei englezi, doar cu armament performant. Desigur, au câştigat englezii. Războaiele pentru cucerirea de teritorii, în sensul clasic, nu mai sunt aşa de numeroase ca-n secolele XVI – XIX, dar nu au dispărut definitiv. Acum, sunt mai rare. Frecuşul diplomatic, uneori militar, dintre state nu este provocat doar de revendicarea de suprafeţe de pământ. Uneori, conflictul poate izbucni şi din cauza revendicării unei suprafeţe de apă, cum ar fi mările sau trecătorile.
Din a doua jumătate a secolului trecut, Taiwan şi Filipine sunt la cuţite. Este ceva asemănător cu conflictul dintre Anglia şi Argentina, doar că de data aceasta nu este vorba doar de uscat. în joc intră şi suprafeţe de apă. La o săptămâna după ce o şalupă taiwaneză a fost mitraliată de garda de coastă fi-lipineză, Taipei îşi aduce aminte că unul dintre pescarii taiwanezi a mierlit-o, şi-n data de 16 mai, brusc creşte gradul de presiune diplomatică asupra Manillei. lncidentul a avut loc pe apele canalului Bashi, între sudul insulei Formosa, denumirea medievală a Taiwanului de azi, şi nordul arhipelagului filipinez, exact locul pe care cele două state îl revendică sub formă de zonă economică de folosinţă proprie.
Conflictul piticilor
Această nouă etapă a incidentului diplomatic dintre Taiwan şi Filipine, doi aliaţi ai Statelor Unite, aduce în atenţia lumii un conflict presărat cu paradoxuri şi contradicţii. în primul rând, Taipei este total nemulţumit să vadă că Manilla tratează în plesneală suveranitatea Taiwanului, recunoscând oficial China continen