Ultimele acţiuni ale procurorilor demonstrează că noua echipă, impusă de premierul Ponta şi ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc la şefia parchetelor, funcţionează şi duce mai departe politica de independenţă în aplicarea legii. Ca de obicei, ies în evidenţă cele două structuri angajate în lupta împotriva corupţiei, DNA şi DIICOT.
Zilele trecute, a fost arestat un prim-procuror din Hârlău pentru nişte şpăgi penibile în schimbul cărora promitea că va da soluţii favorabile inculpaţilor. Pe colegii anchetatori i-a uluit descoperirea pe care au făcut-o: chiar în sediul Parchetului, prim-procurorul depozitase o tonă de vin! Un semn clar că omul se credea pe propria moşie, prea puţin preocupat de apărarea legii. O altă lovitură a venit la începutul weekend-ului, când un alt om cu prerogative mari ca magistrat a fost arestat de judecător. E vorba de adjuncta şefului Parchetului Ilfov, prinsă tot cu şpagă. Am spus ”lovitură”, fiindcă pentru sistem, pentru tagma magistraţilor este o lovitură de imagine cumplită. O parte a societăţii priveşte ”global” aceste arestări, concluzionând că justiţia e coruptă, că dreptatea e de partea celui cu bani mulţi şi că nu s-a schimbat mai nimic în structura ei. Firesc, o altă parte a cetăţenilor înţelege că desele arestări din rândul magistraţilor nu înseamnă altceva decât o curăţire a breslei, o politică dură şi corectă a legii, conform cerinţelor europene.
DNA, cu Laura Codruţa Kovesi la cârmă, continuă aceeaşi procedură implementată de Daniel Morar, dar şi de ea, deoarece ani de zile cei doi au făcut echipă. Ultimul sondaj IRES relevă faptul că românii sunt într-un procent major de acord cu numirea de către Victor Ponta a Codruţei Kovesi la DNA, chiar dacă 40% spun că nu ştiu foarte multe despre activitatea doamnei procuror. Pentru majoritatea repondenţilor a fost de ajuns că nominalizarea a venit de la premier.
Încrâncena