Un cotidian american a dezvăluit că autorităţile l-au monitorizat intens pe un jurnalist al postului Fox News în cursul anului 2010, într-o anchetă privind scurgeri de informaţii clasificate despre Coreea de Nord. Incidentul vine la doar o săptămână de când Associated Press, una dintre cele mai mari agenţii de presă din lume, a denunţat o „intruziune masivă şi fără precedent” a autorităţilor, după ce acestea i-au monitorizat apelurile telefonice.
Atunci când a demarat o anchetă, în 2009, privind o posibilă scurgere de informaţii clasificate privind situaţia din Coreea de Nord, Departamentul de Justiţie a dispus totodată şi punerea sub urmărire a jurnalistului James Rosen de la postul de televiziune Fox News. Astfel, autorităţile i-au monitorizat apelurile telefonice şi i-au verificat mai multe conturi de poştă electronică, inclusiv persoanale, potrivit informaţiilor obţinute de cotidianul american „The Washington Post”.
Biroul Federal pentru Informaţii i-a monitorizat lui Rosen cardul electronic pe baza căruia se face accesul în cadrul Departamentului de Stat pentru a-i urmări acestuia vizitele şi activităţile din cadrul instituţiei, precum şi din afara ei.
Investigaţia FBI a început după ce Rosen a realizat, în iunie 2009, un material în care susţinea că serviciile americane de informaţii considerau că regimul de la Phenian ar putea reacţiona prin noi teste nucleare la înăsprirea sancţiunilor ONU.
În acest material, Rosen citase agenţi CIA infiltraţi în Coreea de Nord. Anchetatorii americani au aflat că Rosen primise informaţiile de la un expert din cadrul Departamentului de Stat, Stephen Jin-Woo Kim. Însă, potrivit FBI, şi jurnalistul ar fi încălcat legea prin dezvăluirea unor informaţii clasificate.
Dezvăluirile vin la doar câteva zile de când Administraţia Obama a fost acuzată şi de o „intruziune masivă ş