Cea de-a 58-a ediţie Eurovision a lăsat din nou muzica în plan secund şi a scos la rampă aceleaşi probleme vechi: vot geopolitic, acuzaţii de plagiat şi ameninţări cu retragerea.
Nici nu s-a încheiat bine cea de-a 58-a ediţie a Eurovision Song Contest, că organizatorii au stabilit datele pentru competiţia de anul viitor. Eurovision 2014 se va desfăşura în Danemarca, pe 13 şi 15 mai (semifinalele) şi pe 17 mai (finala). Aceasta în condiţiile în care tot mai multe voci susţin că acest concurs nu mai are nimic din „destinaţia sa iniţială“, nu mai are de-a face cu muzica, ci cu alte interese, iar tot mai multe state se retrag sau se gândesc să se retragă.
După ce anul acesta patru ţări şi-au anunţat retragerea din competiţie din motive financiare sau din alte raţiuni, iată că şi Marea Britanie, unul dintre statele care contribuie masiv la bugetul concursului ia în considerare acest lucru. Oficialii de la BBC (televiziunea organizatoare) sunt tot mai dezamăgiţi de rezultatele înregistrate în ultimii ani.
Anunţată cu surle şi trâmbiţe, reprezentanta din acest an, Bonnie Tyler, a fost vedeta competiţiei. Cu toate acestea, ea a reuşit doar locul 19 din 26 de finaliste, cu un total de 23 de puncte. Totuşi, performanţa artistei în vârstă de 61 de ani a fost mai bună decât cea a veteranului de anul trecut, Engelbert Humperdink, clasat pe ultimul loc. „Cunoscută pentru baladele ei puternice, Bonnie Tyler a obţinut numai 23 de puncte, situându-se la mare distanţă de câştigătoare (281 de puncte). În aceste condiţii, ce-ar trebui să facem anul viitor? De fapt, oare ar trebui să ne mai deranjăm să participăm?“, scrie bbc.co.uk.
Viitorul Eurovisionului este incert şi în Irlanda, ţară care a câştigat competiţia de mai multe ori, dar care la Malmö a ocupat ultima poziţie.
Nemţii dau vina pe Merkel
Germania, un alt stat care contribuie masiv la bugetu