Șeful guvernului român știe că economia nu stă pe roze.
Acordul cu FMI expira peste o luna. Primul ministru de la Bucuresti este mai putin optimist decit seful finantelor, Daniel Chitoiu, cel care a dat garantii ca la reuniunea conducerii Fondului România nu va avea niciun fel de probleme.
Pe de alta parte seful misiunii FMI pentru România Erik de Vrijer a vorbit chiar de la inceputul acestui an despre preconditiile pe care trebuie sa le indeplineasca tara inainte de incheierea unui nou acord.
Este vorba despre restante vechi între care reducerea arieratelor la nivel central si local, dar si despre reformarea companiilor de stat, privatizarea CFR Marfa, listarea pe bursa a unor pachete minoritare de actiuni de la Transgaz si de la compania energetica Oltenia.
De la instalarea sa in functie, acum un an, guvernul condus de socialistul Victor Ponta nu a reusit sa miste economia.
Redresarea obtinuta prin cresterea PIB, Produsului Intern Brut pe primul trimestru al acestui an cu 0,5 la suta fata de anul trecut, a avut loc pe seama importurilor, nu a deciziilor guvernamentale. In schimb privatizarile aflate pe agenda au esuat, cel putin pina acum.
Combinatul Oltchim din Rimnicu Vilcea este pe cale sa intre in faliment, dupa ce guvernarea de centru-stinga din România l-a inchis asta vara si a incercat un experiment periculos: privatizarea cu un investitor persoana particulara, nu cu o companie. Personajul central al incercarii a fost Dan Diaconescu, ziarist si fondator al Partidului Poporului, o formatiune antisistem care a intrat in parlament cu 15 procente.
Apoi, privatizarea CFR Marfa este deasemenea complicata, iar prima etapa a acestei privatizari este deocamdata un esec, fiindca niciunul dintre cei trei investitori care s-au inscris in cursa nu a fost acceptat de Comisia de privatizar