Oricine are ocazia să treacă din comuna Dumbrăviţa, observă o casă plină de porumbei. Puţini ştiu însă că, locatarul, Nicuşor David, este un columbofil de renume, iar porumbeii lui voiajori sunt campioni. O poveste fascinantă despre zborul unor păsări credincioase, care, în ciuda tuturor piedicilor, se întorc întotdeauna acasă.
Porumbelul a devenit în timp un simbol acceptat şi recunoscut pretutindeni. Reprezentare universală a păcii şi a speranţei, este pasărea care i-a adus lui Noe ramura de măslin ca semn că potopul a încetat şi că pământul e aproape. De-a lungul timpului, el a fost asociat cu prietenia, cu bunătatea şi modestia, iar din punct de vedere religios, este privit ca un trimis al Duhului Sfânt.
Oamenii au observat la aceste păsări simţul cu totul deosebit al orientării, precum şi dorinţa lor de a reveni întotdeauna şi cu orice sacrificiu acasă. De aici până la a le cultiva calităţile în scop competiţional n-a fost decât un pas.
Nicuşor David, un tânăr de 29 de ani din Dumbrăviţa, are o pasiune inedită: creşte porumbei voiajori. Spune că pasiunea pentru porumbei o are de când era mic, dar a devenit columbofil “serios” de vreo trei ani, odată cu înscrierea în Asociaţia Columbofilă Maramureş, care a fost şi startul unei perioade cu participări la concursuri şi expoziţii. Tânărul columbofil povesteşte: “Totul a început de la un cadou din copilărie, când aveam vreo 7 ani, un unchi de-al meu mi-a adus nişte porumbei. A început să-mi placă, să-i ţin şi să-mi doresc să am mai mulţi.
Dar de acum trei ani am început să fac cu ei performanţă şi să pun mare accent pe calitate”.
Nicuşor David spune că la început porumbeii erau mai mult o curiozitate pentru el: “am avut înainte porumbei de ornament, preţuiţi pentru frumuseţea lor. Acum nu-i mai am pe aceia, pentru că m-am profilat de anul