Guvernul a dat, Guvernul a luat… Problema arieratelor e departe de a fi rezolvată pentru 9 primării din judeţ. Cu proiecte uriaşe în implementare, fără posibilitatea de a se împrumuta şi cu sume importante de decontat, multe administraţii maramureşene sunt încă în blocaj.
Înspăimântat de nivelul mare al datoriilor restante, şi mai ales de FMI, la începutul acestui an, Guvernul a ordonat: plătiţi-vă arieratele! Până la 31 martie, fiecare primărie a fost obligată să-şi reducă arieratele cu 85% faţă de nivelul anului trecut. Soluţia salvatoare au fost creditele de la Trezorerie, numai că, şi aici plafonul a fost limitat şi nu a ajuns la toată lumea. Apoi, unii au crezut că vor mai primi o păsuire. Chit că, 11 primării s-au trezit că nu mai primesc cotele defalcate din impozitul pe venit şi din TVA. Mai exact, activitatea lor s-a blocat din lipsă de fonduri. Practic, o primărie de comună de exemplu, din venituri proprii, nu poate să-şi plătească nici salariile. Primarii, supăraţi, au arătat că Guvernul nu are bază legală ca să blocheze alocarea acestor fonduri şi fără această perfuzie de capital nu au cum să-şi plătească restanţele. Mai mult, cele mai multe primării au în derulare proiecte integrate cu valori de până la 2,5 milioane de Euro, iar Guvernul care ar trebui să grăbească decontarea lucrărilor deja efectuate şi plătite de primării nu se grăbeşte să-şi respecte obligaţiile. Aşa că, blocajul e cauzat de “sus în jos”. Numai că nici acest argument nu a înmuiat guvernanţii care au decis să “disciplineze” cu forţa primăriile.
Nici în prezent situaţia nu e mai roz. 9 primării maramureşene n-au reuşit nici acum să se conformeze ordinului guvernamental: Săliştea de Sus, Vişeu de Sus, Băseşti, Coroieni, Leordina, Petrova, Rozavlea, Botiza şi Strâmtura. Termenul de accesare a creditelor prin Trezorerie pentru primării a fost prelungit p