În cei cinci ani care au trecut de la startul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), numărul fondurilor active pe piaţă a scăzut de la 18 la 8, iar cel al participanţilor a urcat la 5,88 de milioane de contributori. Sursa: REUTERS
În 60 de luni de funcţionare, fondurile care activează pe Pilonul II al pensiilor private au încasat 9,15 miliarde de lei, reprezentând contribuţii brute lunare. Valoarea activelor a urcat la 10,93 de miliarde de lei, din care câştigul net al celor 5,88 de milioane de contributori s-a ridicat la 1,78 de miliarde de lei, se arată într-un raport al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Randamentul mediu anual în cei cinci ani de funcţionare a fost de 11,4%.
Contribuţia medie lunară s-a cifrat la 45 de lei în intervalul 20 mai 2008-14 mai 2013, iar gradul efectiv de colectare a contribuţiilor este de 62% în prezent.
Birocraţia muşcă din pensie
În ceea ce priveşte Pilonul III, al pensiilor facultative, numărul participanţilor a crescut în cei 6 ani de funcţionare la 300.000 de persoane. Activele nete administrate au urcat la 665 milioane de lei, iar randamentul mediu anual obţinut de administratori în aceşti 6 ani este de 7,7%.
Gradul efectiv de colectare a contribuţiilor este de doar 45% în prezent. Cea mai mare parte a contribuţiilor (79%) au o valoare mai mică de 100 de lei. Birocraţia excesivă i-a făcut pe cei mai mulţi angajatori să îşi piardă interesul pentru pensiile facultative, chiar dacă ar fi avut înlesniri fiscale.
Veşti bune pentru viitorii pensionari
Administratorii fondurilor de pensii au investit 94% din active în România. Peste un miliard de lei a fost investit în acţiuni listate pe BVB. Cum fondurile de pensii se implică tot mai mult în economia locală, investind în companii româneşti, administra