Mai mult de jumătate din populaţia lumii este concentrată în zonele urbane, acest lucru având un efect nu doar cultural, ci şi biologic asupra oamenilor. Mai mult, progresele din domeniul tehnologiei adaugă o nouă măsură vieţii oamenilor, afirmă BBC.
Oraşele acoperă doar 3% din suprafaţa terestră a planetei, chiar dacă reprezintă casa a mai bine de jumătate din populaţia lumii. Acest lucru înseamnă că oraşele pun oamenii şi mai mult în contact, unde, din punct de vedere colectiv, acţionează ca o forţă uriaşă fizică, biologică şi culturală. Dacă mai adăugăm legăturile de comunicare între oraşe, reprezentate de trenuri şi avioane, care permit ca afacerile să se desfăşoare la scară globală, lumea se reduce de la nivel global, la nivel local.
Epoca Anthropocene sau Babilonul modern
Marea omogenizare a epocii anthropocene sau a epocii omului modern include o cultură umană şi un stil de viaţă specifice oricărui ecosistem natural. Iar oraşele sunt cea mai evidentă exprimare a noii epoci. Sunt cu adevărat universale, pentru că ai parte de aceeaşi experienţă în orice oraş ai călători. Chiar dacă unele dintre ele sunt violente, mai „adormite” sau prea costisitoare, mediul urban reprezintă inima oricăruia dintre ele, deşi nu există o aşa diversitate a peisajului şi a experienţei pe care o poţi trăi într-un mediu natural.
Concentraţia foarte mare de oameni atraşi de stilul de viaţă urban arată că oraşe precum New York găzduiesc persoane care vorbesc peste 800 de limbi diferite, aceasta fiind cea mai mare densitate de limbă din lume, un adevărat Babilon. În Londra, mai puţin de jumătate din populaţie este alcătuită din britanici albi, în scădere de la procentul de 58% înregistrat în urma cu un deceniu. Între timp, limbile din întreaga lume sunt într-o continuă dispariţie, cu o rată de scădere mai rapidă ca oricând. Se presupune că una dintre cele 7.000 de