Preţul argintului a scăzut luni cu până la 7%, la 20,7 dolari pe uncie, cel mai redus nivel din septembrie 2010, iar aurul s-a depreciat pentru cea de-a opta şedinţă consecutiv, cu 1,5%, la 1.338 dolari pe uncie, prelungind cel mai îndelungat trend descendent din martie 2009.
Argintul a pierdut 30% din preţ de la începutul acestui an, cea mai slabă performanţă în rândul metalelor preţioase, pe fondul temerilor că cererea din industrie nu este suficient de solidă pentru a compensa scădera interesului investitorilor, transmite Bloomberg.
Preţul argintului, utilizat pentru producţia de electronice şi panouri solare, trece printr-o perioadă de scădere abruptă din cauza temerilor privind încetinirea creşterii economice a Chinei şi prelungirea recesiunii din zona euro.
Cei mai recenţi indicatori economici din China s-au plasat sub estimări, iar premierul Li Keqiang a semnalat că autorităţile dispun de spaţiu de manevră limitat în ceea ce priveşte utilizarea de măsuri de stimulare pentru a atinge ţintele de dezvoltare economică.
Banca Natixis notează într-un raport că numărul instalaţiilor fotovoltaice a înregistrat anul trecut, la nivel global, cea mai slabă creştere din ultimii 6 ani. Vânzările scăzute de panouri solare în UE au încetinit şi cererea pentru argint.
Pe de altă parte, preţul aurului înregistrează cel mai îndelungat trend descendent din 2009, în urma scăderii cererii din partea investitorilor pentru active cu grad scăzut de risc, şi, mai recent, pe fondul aprecierii dolarului.
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »