Unul dintre cei mai mari istorici ai României, vrânceanul Gheorghe Buzatu, s-a stins din viaţă, ieri, în jurul orei 12.00, în urma unui stop cardio-respirator. Academicianul Gheorghe Buzatu era cetăţean de onoare al municipiului Focşani. El s-a născut la Sihlea, la 6 iunie 1939. Un prieten al Vrancei, Gheorghe Buzatu a fost o prezenţă constantă la seminariile naţionale organizate în ultimii ani la Muzeul Unirii. Alături de istoricul Horia Dumitrescu, academicianul Buzatu a coordonat mai multe lucrări dedicate istoriei neamului românesc, „Mărăşti-Mărăşeşti-Oituz: Ţinut al jertfei şi biruinţei“, „România Mare în ecuaţia păcii şi războiului“. „Este unul din marii istorici ai neamului românesc. Poate figura oricând alături de Iorga, Pârvan, Xenopol. Are o operă impresionantă care acoperă multe rafturi din bibliotecă. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, ne-a spus directorul Muzeului Vrancei, Horia Dumitrescu.
Biografia academicianului Gheor¬ ghe Buzatu este impresionantă. Născut la Sihlea, în 1939, a urmat Liceul Alexandru Vlahuţă din Râmnicu Sărat, iar în 1961 a absolvit cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. În 1971 a obţinut doctoratul cu lucrarea „România şi trusturile petroliere internaţionale până în 1939“, volum premiat de Academia Română. A lucrat ca cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Arheologie „A.D.Xenopol“ al filialei Iaşi a Academiei Române până în 1992, apoi ca cercetător ştiinţific principal I al „Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană al Filialei din Iaşi a Academiei Române“ până în 1997.
A fost profesor universitar de „Istorie Contemporană şi Relaţii Internaţionale“ la Universitatea din Craiova. Din 1992 a îndeplinit şi funcţia de director al Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană al Filialei din Iaşi a Academiei Române. Academicianul Gheorghe Buzatu a susţinut conf