Prezent la Suceava, la cea de-a doua ediţie a Zilelor Medicale care s-a încheiat ieri, prof. dr. Vasile Astărăstoae a declarat cu ocazia unei conferinţe de presă organizată joi, la debutul manifestării ştiinţifice, că susţine implementarea unui program naţional de oncogenetică.
Preşedinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), Astărăstoae a apreciat că un asemenea program ar reduce costurile cu terapia suferinzilor de cancer şi, cel mai important, ar salva vieţi printr-o depistare şi un tratament precoce.
„Ar fi oportun ca pe baza rezultatelor primului program naţional de evaluare a stării de sănătate să construim, să proiectăm un program combinat de prevenţie şi intervenţie, acolo unde morbiditatea este crescută. La noi se vorbeşte mai mult de prevenţie, dar ce faci cu omul deja bolnav, care are nevoie şi de intervenţie? Şi vă dau exemplu acest program de oncogenetică înfiinţat recent la Iaşi. În momentul în care eu am depistat că pacientul are o probabilitate mare de a face cancer, după ce am făcut un prim examen genetic, mai cheltui nişte sume mari de bani pentru a-l supune unui tratament preventiv, astfel încât el să nu se îmbolnăvească de cancer. Aparent, lucrul acesta pare scump, dar, în Franţa, ţara care a dezvoltat acum 14 ani acest program oncogenetic, cheltuielile s-au redus cu 40% în secţiile de oncologie. Şi asta pentru că a fost depistare sau tratament precoce. Această cifră a însemnat 35.000 de oameni salvaţi”, a explicat Vasile Astărăstoae.
Rezultatele unui test de diagnostic oncogenetic arată prezenţa sau absenţa unei predispoziţii ereditare la cancer. Soluţiile pentru persoanele cu risc sunt supravegherea intensivă, chimio-prevenţia şi chirurgia profilactică. Persoanele diagnosticate cu un risc ereditar trebuie să intre într-un Program de Supraveghere Oncogenetică Personalizată.
Prezent la Suceava, la cea de