Prinsă între promisiunea Europei de a crea un viitor mai verde şi dependenţa de importurile de energie, industria europeană, mai ales cea chimică şi cea metalurgică, pierd teren vital în faţa producătorilor americani, impulsionaţi de costurile mai mici ale energiei, şi cei chinezi, ajutaţi de guvern. Miza cursei este prosperitatea Europei, influenţa ei în cursa comercială şi sute de mii de locuri de muncă într-un continent în care şomajul a ajuns la niveluri record.
Liderii Uniunii Europene se vor întâlni miercuri, 22 mai, la un summit de două zile unde se va discuta, printre altele, despre cum pot fi reduse preţurile energiei şi cum poate fi îmbunătăţită competitivitatea industriei Uniunii Europene, scrie EurActiv.
Liderii se vor concentra pe „aspectele cheie“ ale politicii energetice care pot stimula creşterea, productivitatea şi angajările, potrivit unui proiect de concluzii ale summitului schiţat de Comisia Europeană şi văzut de presă.
„Preţurile mari ale energiei şi costurile erodează competitivitatea Europei“, notează documentul, unde se atrage atenţia că Europa se confruntă cu deficite mari de investiţii în infrastructura energetică şi capacitatea de generare.
Companiile fac presiuni pentru costuri mai mici cu energia
Recent, influenta asociaţie a angajatorilor BusinessEurope a cerut CE să schimbe radical direcţia politicii de energie a UE dinspre problemele legate de schimbarea climei spre costuri competitive şi siguranţa aprovizionării.
Frontul energetic este unul dinspre care companiile europene sunt atacate cel mai dur. Ele se confruntă cu unele dintre cele mai mari costuri ale energiei din lume, iar piaţa unică a energiei din UE este doar în stadiul de aspiraţie, scrie The Wall Street Journal. În plus, eforturile Europei de a reduce emisiile de dioxid de carbon macină competitivitatea industriei şi duc