In conditiile in care tarile din Europa de Sud se confrunta cu o puternica criza financiara, s-a pus de nenumarate ori problema daca ar trebui sa renunte la moneda unica. Insa statele din zona euro ar trebui sa invete din trecut, de la Argentina, care a trecut printr-o situatie similara.
Somajul a ajuns in Spania la 27%, tinerii pleaca din Portugalia si Irlanda, iar unul din patru greci sustine ca nu are bani sa isi cumpere mancare.
In aceste conditii grave, liderii europeni sustin ca solutia o reprezinta masurile de austeritate, precum taierea cheltuielilor publice, scaderea salariilor si reducerea preturilor, conform Wall Street Journal.
Insa, la cum evolueaza lucrurile in prezent, ar putea dura cel putin un deceniu ca astfel de reforme sa functioneze si sa readuca statele mediteraneene din nou pe linia de plutire, potrivit unei analize realizate de Goldman Sachs.
In plus, in ciuda amplelor demonstratii de strada, populatia statelor din zona euro nu vrea sa renunte la moneda unica, peste 60% dintre italieni, greci si spanioli fiind impotriva iesirii tarilor din uniunea monetara, conform unui studiu al Pew Research Center.
"Dupa ce oamenii vor vedea ca nu exista luminita de la capatul tunelului, abia atunci vor fi mai deschisi la minte si vor incepe dezbaterile pe tema iesirii din zona euro. Iar dupa ce dezbaterile vor incepe, nu mai e decat un pas pana la luarea deciziei", sustine economistul britanic Simon Tilford, de la Centrul pentru Reforma Europeana.
Argentina, o lectie pentru zona euro?
WSJ aminteste ca un astfel de scenariu, care li se pare multora unul de groaza, s-a mai intamplat in trecut. In anii 1990, Argentina a renuntat la controlul monedei proprii, peso, si a fixat paritatea la 1-1 cu dolarul.
Lectia colapsului financiar, predata de Argentina - Ce poate sa i