Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, exista în prezent peste 4.000 de produse alimentare atestate ca traditionale la nivel national, iar numarul lor creste de la an la an.
Astfel, în cursul anului trecut Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a atestat peste 300 de produse traditionalede la mai mult de 80 de solicitanti.
Cele mai multe produse traditionale înregistrate anul trecut au fost din carne, urmate de cele din lapte, morarit si panificatie, legume-fructe, bauturi si peste.
Spre exemplu, numai în anul 2011 au fost certificate 511 produse traditionale din carne, 334 produse din lapte, 98 din sectorul panificatiei, 56 din legume-fructe, 19 din categoria bauturi, 4 din peste.
Potrivit MADR, un produs traditional trebuie sa fie obtinut din materii prime traditionale, sa prezinte o compozitie traditionala sau un mod de productie care se distinge în mod clar de alte produse similare apartinând aceleiasi categorii.
De curând, profesorul Avram Fitiu, reprezentantul Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica, a anuntat ca Ministerul Agriculturii va începe reevaluarea celor peste 4.000 de produse traditionale existente la ora actuala.
Potrivit aceleiasi surse, multe din aceste sortimente nu sunt, de fapt, atât de traditionale pe cât se lauda, iar industria alimentara a atestat sute de produse – cu nimic traditionale – doar pentru a le vinde mai bine. Profesorul Fitiu estimeaza ca, la finalul verificarii, din cele peste 4.000 de produse vor ramâne doar 500-700 cu adevarat traditionale.
Mai multe detalii poti citi pe acest link http://www.financiarul.ro/2013/05/20/avem-4-000-de-produse-alimentare-traditionale-dar-multe-sunt-falsuri/
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, exista în prez