Internetul are memorie lunga, iar multe lucruri de mult uitate pot reaparea la o simpla cautare pe Google.
In era digitala, identitatile se construiesc pe Internet, in vazul tuturor, din comentarii, statusuri si poze postate pe retele de socializare, din date personale inregistrate pe diverse site-uri, cum ar fi cele de comert online, dar si din informatii care fac referire propria persoana publicate independent de vointa sa.
Iar uneori imaginea rezultata nu este tocmai favorabila, acest lucru avand consecinte negative pe atat pe plan profesional, cat si personal.
Odata "incredintate" Internetului, nu putem controla decat in mica masura ce se intampla cu cuvintele noastre sau cine poate afla cele mai intime detalii despre noi, nici tehnic, nici legal, in special daca s-au acceptat in prealabil termenii si conditiile unui anumit serviciu.
Legea prevede posibilitatea stergerii datelor personale de pe Internet doar in cazuri specifice.
In ce masura iti poti "reabilita" imaginea online conform legii romanesti?
"Potrivit Legii nr. 677/2001 datele cu caracter personal includ nume, prenume, cod numeric personal, sex, serie si numar de buletin, date bancare, adresa, loc de munca, profesie, imagine, formare profesionala, pseudonim, situatie familiala, situatie militara, data si locul nasterii, date privind bunurile detinute, date din actele de stare civila, date din permisul de conducere, obisnuinte, preferinte sau comportament, caracteristici fizice, numar de telefon etc., indiferent daca sunt prelucrate prin intermediul Internet-ului sau prin alte metode.
Stergerea tuturor acestor date poate fi solicitata in conditiile legii", a precizat Andra Ilie, avocat colaborator senior al casei de avocatura Stoica & Asociatii, pentru Ziare.com.
Potrivit avocatei, orice persoana vizata are dr