Institutul Naţional "Cantacuzino" va primi 10 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului pentru a reporni producţia de vaccin autohton. Specialiştii din sistem consideră că decizia de a salva institutul este una corectă, dar că activitatea sa a fost oprită „din cauza unor grave greşeli de management”.
„Principial, o ţară care produce vaccinuri este importantă în primul rând pentru ţările din jur. Aceste măsură, finanţarea institutului, trebuia să fie luată de mult timp. În ceea ce priveşte producţia efectivă de vaccin autohton, noi trebuie să respectăm standardele europene. E posibil să producem vaccin abia într-un an, doi”, a declarat pentru adevarul.ro profesorul Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).
Vineri, Ministerul Sănătăţii a publicat pe site-ul instituţiei un proiect de lege prin care ar putea fi aprobat un plan naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei, generată de epidemii şi pandemii.
România ar putea produce vaccin pentru export
În opinia reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), secţiunea de producţie a Institutului Cantacuzino este de real interes în caz de pandemie.
„Noi recomandăm fiecărei ţări să aibă un plan în caz de pandemie. Practic, un astfel de plan arată clar ce facem, cine şi cum acţionează într-o astfel de situaţie. Când a izbucnit epidemia de gripă din 2009, a existat un plan naţional, el trebuie ajustat şi adaptat şi trebuie să cuprindă măsuri preventive”, a declarat pentru adevarul.ro Victor Olsavszky, directorul biroului OMS România.
Acesta a adăugat că organizaţia pe care o reprezintă se află în proces de acreditare a Institutului Cantacuzino, astfel încât în caz de pandemie să poată achiziţiona vaccin pentru terţe ţări. „Spre exemplu, ţările bogate vor putea cumpă