Strategia de Securitate Cibernetică a României şi Planul de acţiune la nivel naţional privind implementarea Sistemului Naţional de Securitata Cibernetică au fost aprobate miercuri, 15 mai, prin hotărâre, în şedinţa de Guvern.
Prin hotărârea adoptată de Executiv s-a decis construirea unui Sistem Naţional de Scuritate Cibernetică ce va reprezenta cadrul de cooperare inter-instituţională destinat asigurării securităţii cibernetice la nivelul statului român. El va fi coordonat prin intermediul Consililului Operativ de Securitate Cibernetică, organism aflat sub coordonarea tehnică a Serviciului Român de Informaţii.
Adoptarea acestei strategii va permite definirea unui cadrul armonizat de cunoaştere, prevenire şi contracarare a ameninţărilor cibernetice, dezvoltarea unor proceduri de colaborare inter-instituţională, dezvoltarea parteneriatului public-privat, promovarea unor programe naţionale de conştientizare a riscurilor utilizării spaţiului cibernetic, stimularea cercetării şi dezvoltării în scopul securizării informaţiilor, precum şi completarea legislaţiei primare în domeniul scurităţii cibernetice în acord cu preocupările normative ale U.E.
în luna ianuarie, Kaspersky Zab a dat publicităţii un nou raport de cercetare care identifica o foarte discretă campanie de spionaj vizând ţinte din domeniile diplomatic, guvernamental şi ştiinţific din mai multe ţări, printre care şi România. Activă de aproximativ 5 ani, campania pare să se fi derulat cu precădere în ţările din Europa de Est, statele din zona fostei U.R.S.S., precum şi state din Asia Centrală au scopul de a colecta date şi documente secrete de la organizaţii de importanţă geopolitică, date de acces în reţelele securizate sau clasificate şi date din dispozitive mobile şi echipamente de reţea.
Potrivit S.R.I., campania de spionaj denumită “Octombrie Roşu” a fost cel mai puternic atac ciberne