Suntem printre puţinele ţări din Uniunea Europeană unde nu există nici măcar un operator virtual de comunicaţii mobile (MVNO), dar lucrul aceste se va schimba curând.
“Până în prezent, 24 de furnizori au notificat Autoritatea cu privire la intenția de a deveni operatori mobili virtuali. Dintre aceştia, 2 operatori, S.C. ENIGMA-SYSTEM MOBILE VIRTUAL NETWORK OPERATOR S.R.L. şi S.C. "DA" PHONE BRAND S.R.L. au solicitat şi au primit resurse de numerotaţie din domeniul destinat furnizorilor de reţele mobile virtuale prin Planul Naţional de Numerotaţie”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.
Potrivit acestuia, în urma licitaţiei de spectru organizate anul trecut, trei dintre operatorii câştigători, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, RCS & RDS şi 2K Telecom, şi-au asumat obligaţia găzduirii MVNO. Aceştia şi-au asumat obligaţia de a publica o ofertă de acces la reţeaua proprie pentru operatorii virtuali, iar licenţele de utilizare a frecvenţelor câştigate prevăd termene maxime în vederea negocierii şi implementării acordurilor de acces MVNO.
Prezenţa operatorilor vituali pe piaţa românească nu numai că va duce preţurile în jos, dar clienţii ar putea beneficia şi de altfel de servicii pe care operatorii tradiţionali nu le au în portofoliu.
“Operatorii mobili virtuali pot influenţa nivelul preţurilor cu amănuntul printr-un plus de inovaţie şi servicii diferite faţă de cele oferite de operatorii cu reţele proprii, pot satisface nevoile unor nişe de consumatori neatinse de ofertele operatorilor clasici şi vor reprezenta un factor de dinamism în beneficiul consumatorilor care vor avea de ales între mai multe oferte de servicii”, a mai spus preşedintele ANCOM.
Potrivit acestora, apariţia operatorilor mobili virtuali pe piaţa din România ar putea aduce beneficii