Cei care se așteaptă să dea mai puțin de 15- 20 de lei pe o sticlă s-ar putea să se delecteze cu un amestec de apă, alcool, zahăr și arome ieftine, care este și dăunător pentru sănătate Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
1 /.
În ultimul timp, rafturile magazinelor s-au umplut cu vinuri ieftine. Numai că, avertizează specialiştii, calitatea acestora este îndoielnică. Vinurile care se vând în vrac la preţuri cuprinse între 3 şi cel mult 6 lei/ litru pot conţine chimicale dăunătoare sănătăţii, avertizează directorul Patronatului Naţional al Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. „Asistăm la o invazie de vinuri ieftine, care ar putea să nu respecte legea în ceea ce priveşte calitatea”, ne-a spus acesta.
Ce preţ are un vin bun
Experţii consultaţi de EVZ arată că un vin bun îmbuteliat nu poate să coste mai puţin de 5-10 euro pe sticlă. Somelierul Sergiu Nedelea spune că preţul unui vin cu adevărat bun variază în jurul a 10 euro, echivalent în lei (40-45 de lei), iar Ioan Ştefan, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Vin (APEV), consideră că nu putem vorbi de vinuri îmbuteliate de calitate, cu un preţ sub 15 lei pentru o sticlă de 750 ml.
Nici vinul cumpărat de la ţărani nu mai e ce-a fost odată, spun specialişii. Ca să îl ajute să fiarbă mai repede, îi adaugă zahăr. Pentru a se limpezi şi a nu-şi pierde culoarea, mirosul şi gustul, şi ţăranii adaugă vinului sulfiţi. Problema nu o reprezintă adaosul, ci faptul că nu se respectă indicaţiile şi dozajul. Însă nu numai din calitatea slabă a vinurilor rezultă preţul scăzut. Astfel, Ovidiu Gheorghe spune că există producători sau retaileri care vând ieftin pentru a acapara cotă de piaţă. „Sunt supermarketuri care fac promoţii. Vinul îmbuteliat ajunge la sub 3 lei/litru, sub costul de producţie. Nu se respectă codul fiscal”, ne-a explicat şeful PNVV.
Vin prost made in EU
Nici vi