Reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la pâine şi produsele de panificaţie, începând cu 1 iulie 2013, s-ar putea să rămână doar o promisiune, în condiţiile în care Ministerul Agriculturii (MADR) aşteaptă ca Finanţele să găsească o nouă sursă de bani pentru a acoperi gaura din buget generată de această măsură. Sursa: Codrin Prisecaru
Brutarii şi morarii au cerut Guvernului să reducă TVA de la 24 la 9% pe întreg lanţul de producţie. Măsura ar trebui să vină în ajutorul producătorilor care respectă legea şi sunt sufocaţi de taxe şi impozite, controale şi piaţa neagră. Numai că, până la această dată, MADR nu are un răspuns clar de la Ministerul de Finanţe, dacă această măsură se va aplica sau nu începînd cu 1 iulie 2013.
"Legat de pâine, proiectul pilot la care ne-am angajat rămâne un angajament al Guvernului în măsura în care vor exista sumele identificate de către ministrul Finanţelor. Ştiu că domnul Chiţoiu şi domnul Voinea fac eforturi în aceste zile să identifice aceste sume. Dacă vom reuşi să le identificăm cu siguranţă vom aplica de la 1 iulie 2013, deci în acest an. Probabil că o decizie va fi luată, nu ştiu, mă feresc să dau termene, dar la începutul lunii iunie, jumătatea lunii iunie, dacă vom putea să aplicăm acest proiect pilot", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, informează Agerpres.
Reducerea TVA, armă contra evaziunii
Efortul bugetar, în cazul reducerii TVA la pâine la 9%, ar fi de 25 de milioane de euro, potrivit estimărilor Rompan. Statul şi-ar recupera "paguba" prin creşterea încasărilor, susţine Aurel Popescu, preşedintele Rompan.
"Vom face o demonstraţie în acest sens. Efortul bugetar, în cazul reducerii TVA la pâine la 9%, ar fi de 25 de milioane de euro, bani pe care noi suntem dispuşi să-i plătim din buzunar, numai să fie redusă cota TVA, iar câştigul nostru va fi