A patra ediţie a Săptămânii Culturii este dedicată Anului Platon. În perioada 22-28 mai, la Cercul Militar Timişoara, vizitatorii vor avea parte printre altele de prelegeri filosofice, expoziţii, lansări de carte, ateliere şi un show de planetariu digital.
Academia lui Platon, fondată în 387 î.e.n., a fost sursa şi modelul şcolilor şi universităţilor noastre. Termenul „academie” a supravieţuit timp de secole şi continuă să fie sinonim cu educaţie şi cultură transmise fiecărui cetăţean, anul 2013 fiind proclamat şi Anul european al cetăţenilor. Astfel, aniversăm 2400 de ani de la înfiinţarea Academiei lui Platon pentru a celebra rolul esenţial al culturii în alungarea ignoranţei. E vorba de 2400 de ani de civilizaţie ale cărei rădăcini sunt în Atena, leagănul democraţiei şi retoricii.
Inspirată din miturile şi soluţiile filosofice platonice, a IV-a ediţie a Săptămânii culturii propune un traseu important al omului dinspre A nu şti că nu ştie către A şti ce ştie şi ce nu ştie şi către A dori să ştie mai mult. Pentru aceasta, apelăm la următoarele mijloace culturale, cum ar fi: prelegeri filosofice, expoziţie cu ghidaj, prezentări multimedia, pantomimă, film documentar, ateliere pentru copii, recitaluri instrumentale şi o seara a prieteniei.
Dintre momentele cheie, menţionăm: prelegerea filosofică ce va deschide evenimentul: Provocarea lui Platon. Omul între ignoranţa şi cunoaştere, urmată de o interpretare teatrală a Mitului peşterii; expoziţia cu ghidaj: Filosofia ca modalitate de transformare a societăţii; lansarea de carte: Teatrul grec de misterii; călătoria virtuală până la marginea Universului cunoscut propusă de Observatorul Astronomic din Bucureşti, „Amiral Vasile Urseanu”, realizată cu ajutorul unui program digital de simulare; maratonul Platon: Ce ne învaţă Platon despre Dragoste, …despre Atlantida şi … despre Suflet?; şi prelegerea