Pe lângă limita maximă impusă prin lege, pentru un credit Prima Casă, un alt obstacol îl reprezintă venitul solicitantului sau al solicitanţilor.
Suma maximă care poate fi acordată de bancă pentru achiziţia unei locuinţe prin intermediul unui credit Prima Casă este de 57.000 euro sau de 66.500 euro în cazul achiziţie unei locuinţe noi.
Pe lângă această sumă, trebuie să dispuneţi şi de un avans minim de 5% din valoarea locuinţei, respectiv, un maxim de 3000 euro pentru locuinţe vechi şi 3500 euro pentru locuinţe noi.
Suma maximă poate fi însă accesată doar de către clienţii care dispun de venituri suficiente, care să permită plata ratelor lunare.
Gradul maxim de îndatorare a solicitantului sau solicitanţilor este de aproximativ 50%, la băncile care acordă credite prin intermediul acestui program.
Valoarea creditului depinde de salariu
Creditele Prima Casă sunt acordate în euro şi lei, însă datorită diferenţei mari de cost dintre cele doua monede, peste 90% dintre solicitanţi aleg varianta împrumutului în euro.
Dobânda la creditul Prima Casă în euro a înregistrat o scădere puternică în cursul anului 2012, odată cu prăbuşirea indicelui Euribor la 3 luni la minime istorice.
Perioada maximă de acordare pentru acest tip de împrumut nu poate depăşi 30 de ani. Pentru cumpărarea unei locuinţe în valoare de 60.000 euro venitul minim necesar pentru un credit de 57.000 euro acordat pe o perioadă de 30 de ani trebuie să fie mai mare de 2700 de lei, dacă luăm în considerare un grad maxim de îndatorare de 50%.
Salariul minim pentru cumpărarea unei locuinţe de 50.000 euro este de 2300 lei, creditul acordat de bancă fiind de 47.500 euro, diferenţa trebuie acoperită de client din economiile proprii.
Calculează rata lunară în funcţie de valoarea creditului Prima Casă şi perioada acestuia.
Pentru o locuinţă de până la