Autor: Simona Tapalagã
Cei care se asteaptã sã dea mai putin de 15- 20 de lei pe o sticlã s-ar putea sã se delecteze cu un amestec de apã, alcool, zahãr si arome ieftine, care este si dãunãtor pentru sãnãtate
În ultimul timp, rafturile magazinelor s-au umplut cu vinuri ieftine. Numai cã, avertizeazã specialistii, calitatea acestora este îndoielnicã. Vinurile care se vând în vrac la preturi cuprinse între 3 si cel mult 6 lei/ litru pot contine chimicale dãunãtoare sãnãtãtii, avertizeazã directorul Patronatului National al Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. „Asistãm la o invazie de vinuri ieftine, care ar putea sã nu respecte legea în ceea ce priveste calitatea”, ne-a spus acesta.
Ce pret are un vin bun
Expertii consultati de EVZ aratã cã un vin bun îmbuteliat nu poate sã coste mai putin de 5-10 euro pe sticlã. Somelierul Sergiu Nedelea spune cã pretul unui vin cu adevãrat bun variazã în jurul a 10 euro, echivalent în lei (40-45 de lei), iar Ioan Stefan, directorul executiv al Asociatiei Producãtorilor si Exportatorilor de Vin (APEV), considerã cã nu putem vorbi de vinuri îmbuteliate de calitate, cu un pret sub 15 lei pentru o sticlã de 750 ml.
Nici vinul cumpãrat de la tãrani nu mai e ce-a fost odatã, spun specialisii. Ca sã îl ajute sã fiarbã mai repede, îi adaugã zahãr. Pentru a se limpezi si a nu-si pierde culoarea, mirosul si gustul, si tãranii adaugã vinului sulfiti. Problema nu o reprezintã adaosul, ci faptul cã nu se respectã indicatiile si dozajul. Însã nu numai din calitatea slabã a vinurilor rezultã pretul scãzut. Astfel, Ovidiu Gheorghe spune cã existã producãtori sau retaileri care vând ieftin pentru a acapara cotã de piatã. „Sunt supermarketuri care fac promotii. Vinul îmbuteliat ajunge la sub 3 lei/litru, sub costul de productie. Nu se respectã codul fiscal”, ne-a explicat seful PNVV.
Vin prost made in EU
Nici vinur