În primul trimestru din 2013, economia autohtonă s-a situat pe locul trei în Uniunea Europeană, după Letonia şi Lituania, în ceea ce priveşte evoluţia faţă de aceeaşi perioadă din 2012
La nivelul UE, veştile nu sunt, însă, tocmai bune: PIB-ul celor 27 de state membre a scăzut în perioada ianuarie-martie 2013 cu 0,1% faţă de trimestrul patru din 2012 şi cu 0,7% faţă de trimestrul întâi al anului trecut. Mai mult, pe harta Europei unite par a apărea două zone destul de bine conturate: cea estică, unde rezultatele economice din primul trimestru sunt majoritar pozitive (Letonia, Lituania, România, Polonia ori Slovacia) şi cea vestică şi sudică, unde s-au raportat scăderi importante (Grecia, Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Finlanda sau Olanda). Există, desigur, excepţii în ambele tabere: PIB-ul Cehiei a scăzut cu 0,8% faţă de trimestrul anterior şi cu 1,9% faţă de ianuarie-martie 2012, în timp ce al Marii Britanii a crescut cu 0,3%, respectiv 0,6%.
În acelaşi timp, există şi o a treia tabără, a ţărilor cu evoluţie neconcludentă, care au crescut faţă de ultimul trimestru, dar au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior: Belgia, Ungaria şi chiar motorul economic al Uniunii, Germania (care a raportat o creştere de 0,1% faţă de octombrie-decembrie 2012, sub previziunile analiştilor, care se aşteptau la +0,3%).
Însă piaţa a reacţionat mult mai prost la veştile venite dinspre Paris. Cu -0,2% (respectiv -0,4% faţă de trimestrul întâi 2012), economia Franţei a reintrat în recesiune în primul trimestru. Este o nouă veste proastă pentru regimul socialist al lui Francois Hollande, după ce în martie s-a anunţat că numărul şomerilor a atins un nou record. „Cel mai probabil, în 2013 vom avea creştere zero. Sperăm că ceea ce a fost mai rău a trecut“, a declarat recent preşedintele francez.
De unde vine