Romanii s-au speriat de situatia depozitelor din Cipru si au inceput sa isi reduca valoarea economiilor din banci. Astfel, cele mai mari scaderi s-au raportat la depozitele de peste 100.000 euro, valoare garantata de FGDB, constituite in special de persoanele juridice.
In primul trimestru al anului 2013 a continuat descresterea valorii depozitelor din sistemul bancar, la 31 martie 2013 consemnandu-se 303,7 miliarde lei, in scadere cu 3,6% fata de trimestrul anterior, respectiv cu 2,2% la nivelul anului, conform datelor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
In termeni reali, s-au inregistrat reduceri de 5,2% fata de sfarsitul anului 2012, respectiv 7,1% fata de perioada similara a anului precedent.
Modificarea trimestriala de -11,3 miliarde lei a depozitelor la institutiile de credit din Romania a fost determinata in cea mai mare parte de scaderea cu 10 miliarde lei a valorii depozitelor in lei detinute de persoanele juridice la institutiile de credit participante la FGDB. Declinul depozitelor in lei ale persoanelor juridice a fost mult mai pronuntat pentru depozitele de peste 100.000 euro, scaderea fiind mai lenta pe segmentul depozitelor de valori inferioare acestui nivel.
Spre deosebire de trimestrul anterior, cand scaderea valorii depozitelor in valuta a fost mai accentuata decat cea a depozitelor in lei, in primul trimestru al anului 2013, circa 80% din suma absoluta cu care s-a diminuat valoarea depozitelor la institutiile de credit din Romania a fost in lei. Acest fapt a condus la diminuarea ponderii depozitelor in lei in valoarea totala a depozitelor din sistemul bancar, aceasta atingand 51,1%, in scadere cu 1 punct procentual fata de trimestrul trecut, in favoarea depozitelor in valuta.
La 31 martie 2013, depozitele in moneda nationala insumau 155,2 miliarde lei, cu 5,5% sub