TIMISOARA. Medicii de la Spitalul Judetean trag un semnal de alarma. Din ce in ce mai multi bolnavi ajung sa fie operati din cauza complicatiilor provocate de boala arteriala periferica, fara ca aceasta sa aiba simptome care sa-i puna in garda pe bolnavi.
Boala arteriala periferica (BAP) este o maladie grava. Arterele se ingusteaza din cauza arterosclerozei – acumularea de colesterol in peretele vascular. Asa se ajunge la slaba oxigenare a tesuturilor cu sange oxigenat, in origare zona a corpului.
Florin Stanciu, de 66 de ani, este unul dintre cei aproape 60 de pacienti internati in Clinica de Chirurgie Vasculara a Spitalului Judetean, din cauza complicatiilor create de aceasta boala. Spune ca nu a avut o viata grea sau dezordonata. A fost functionar şi nu s-a prea omorat cu efortul fizic. In schimb a fumat mult, timp de 40 de ani. Pentru el, semnalul de alarma l-au constituit durerile atroce de picioare.
“Am ajuns sa nu ma mai pot deplasa mai mult de 20…30 de metri, din cauza durerilor. Acum, dupa operatie, ma simt bine, dar mi-a fost foarte rau inainte. Cred ca fumatul a fost de vina … nu ar fi trbuit sa fumez atat” spune el.
Din pacate, multi alti bolnavi nu prezinta niciun semn care sa-i avertizeze asupra gravitatii maladiei arteriale periferice.
“Oamenii trebuie sensibilizati şi avertizati asupra acestei boli. E o boala care nu doare, dar poate avea consecinte devastatoare” considera Mihai Ionac, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara.
Concret, netratata la timp, boala arteriala periferica poate duce la accident vascular cerebral, infarct sau cangrena la nivelul membrelor inferioare (mai ales cand pacientrul are si diabet) care sa necesite amputarea piciorului afectat.
Statisticele sunt sumbre: 15% dintre persoanele de peste 45 de ani sufera de boala arteriala p