Luni, 20 mai, SC Mecanica Ceahlău SA din Piatra Neamț a găzduit simpozionul “Salcia energetică, o alternativă pentru agricultură și sursă importantă de energie regenerabilă”. Societatea produce, pe lângă mașini agricole, și echipamente care prelucrează surse regenerabile de energie.
Salcia energetică este o sursă alternativă de energie asemănătoare combustibililor fosili de genul cărbuni, păcură, petrol. Marea diferență dintre salcie și cărbuni o reprezintă emisiile poluante eliberate în atmosferă. Arderea salciei în formă brută sau peletizată are emisii apropiate de zero. Pentru că are un ritm de creștere accelerat (în timpul verii poate crește și 3 centimetri pe zi), are o putere energetică foarte mare, de 4900 kcal/kg și costuri de producție foarte mici, salcia energetică poate fi o sursă bună de bani. Plantarea unui hectar de teren cu salcie energetică poate costa aproximativ 1.700-2000 de euro. Această investiție se face o singură dată, durata de exploatare fiind de 25-30 de ani. Producția medie la hectar este de 30-40 tone, putând ajunge până la 60 de tone în condiții de irigare intensivă.
“Faptul că Mecanica Ceahlău a rămas în picioare în industria românească înseamnă mult pentru județul Neamț, în primul rând prin păstrarea unor locuri de muncă. Interesul tot mai crescut pentru domeniul energiei regenerabile ne face să sperăm că astfel de manifestări vor avea loc în toată țara”, a afirmat Daniela Soroceanu, subprefectul județului Neamț.
Directorul general al SC Mecanica Ceahlău SA din Piatra Neamț a făcut un scurt istoric al societății, înființate în 1921. “Mecanica Ceahlău produce mașini agricole din 1953. A fost, la un moment dat, unul dintre cei mai importanți producători de mașini agricole de pe piața românească. După 1990, fabrica s-a transformat în societate pe acțiuni. Producem o gamă variată de mașini agricole, mașini de